Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ..... (μας έφαγε τελικά)

Ηχητικά ναρκωτικά: Αυτό θα πει «την άκουσε»



Ναρκωτικά με τη μορφή ήχου κυκλοφορούν πλέον στο διαδίκτυο. Πρόκειται για αρχεία, τα οποία αφού ο χρήστης «κατεβάσει» από το Ίντερνετ, τα αποσυμπιέζει με ειδικό πρόγραμμα και τα ακούει μέσω ακουστικών.
Λόγω του διαφορετικού κύματος συχνότητας προκαλούν αντιδράσεις που μοιάζουν με αυτές που προκαλούν το αλκοόλ, η μαριχουάνα, τα χάπια έκταση, το Lsd και η κοκαΐνη.

Η τιμή τους κυμαίνεται από 2,5 έως 200 δολάρια.

Η επίδραση των ηχητικών ναρκωτικών σταματά με το που σταματήσει ο ήχος, ωστόσο οι νευροψυχολόγοι επισημαίνουν ότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβες μη αναστρέψιμες, όπως διαταραχή στον ύπνο και φοβικές καταστάσεις.

Πηγή: Skai.gr

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στο μέλλον θα οδηγούμε με τα μάτια

Στο μέλλον μια οπτική συσκευή θα μπορεί να οδηγεί το αυτοκίνητό μας με μεγαλύτερη ασφάλεια σε απότομες ξαφνικές στροφές. Αυτό υποστηρίζει ομάδα Γερμανών ερευνητών.

Εξάλλου, ως γνωστόν, τα μάτια κινούνται πιο γρήγορα από τα χέρια. Επομένως…

“Ο απότερος σκοπός του προγράμματος είναι να ενσωματώσουμε στα αυτοκίνητα μία συσκευή η οποία θα προειδοποιεί τον οδηγό όταν άθελά του παρεκκλίνει της πορείας του”, δήλωσε ο καθηγητής Φαρίντ Καντίλ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μύνστερ της Γερμανίας.

Έχει τεκμηριωθεί στο παρελθόν ότι σε ελικοειδείς δρόμους οι οδηγοί έχουν την τάση να κοιτάζουν προς ένα συγκεκριμένο σημείο της διαγράμμισης – το οποίο είναι γνωστό ως “σημείο εφαπτομένης”.

Οι Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι όσο μεγαλύτερη ορατότητα έχουν οι οδηγοί, κυρίως στις αριστερές στροφές, τις ανοιχτές στροφές και κατά την έξοδο από τη στροφή, τόσο λιγότερο χρειάζεται να παρακολουθούν το σημείο εφαπτομένης. Αντίθετα, όσο μικρότερη ορατότητα έχει ο οδηγός, όπως για παράδειγμα στις απότομες δεξιές στροφές, τόσο περισσότερο στηρίζεται στην παρακολούθηση του σημείου εφαπτομένης για να κατευθύνει το τιμόνι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους δρόμους με περιορισμένη ορατότητα, οι οδηγοί παρακολουθούν το σημείο εφαπτομένης μέχρι και 80% του χρόνου.

Η κατασκευή επομένως μίας συσκευής η οποία θα καταγράφει τις κινήσεις αυτές του ματιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της απώλειας του ελέγχου του αυτοκινήτου στις στροφές.

“Το σύστημα που οραματιζόμαστε θα παρακολουθεί τις επικείμενες στροφές και θα τις συνδυάζει με τις κινήσεις που κάνει συνήθως το μάτι του οδηγού” εξηγεί ο καθηγητής Καντίλ.

“Εάν ο οδηγός δεν επιδείξει τη συνήθη συμπεριφορά όταν πλησιάζει σε μία απότομη στροφή, τότε το σύστημα θα συμπεράνει ότι δεν την έχει δει και θα τον προειδοποιεί εγκαίρως” συμπληρώνει ο ίδιος.



Πηγή: Enet.gr

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το laser για τα μάτια συνεχώς βελτιώνεται

Πιο αποτελεσματική και πιο ασφαλής έχει γίνει σήμερα η μέθοδος LASIK, που σύντομα θα γιορτάσει τα εικοστά γενέθλιά της και αποτελεί την πιο δημοφιλή διαθλαστική επέμβαση σε όλο τον κόσμο. Ως Eυρωπαϊκό Έτος LASIK όρισε το 2010 η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως έχουν γίνει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια πάνω από 150 – 200 εκατομμύρια επεμβάσεις LΑSΙΚ, ενώ στην Ελλάδα διενεργούνται περί τις 10.000 τον χρόνο.


Η μέθοδος LASIK είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος διόρθωσης των αμετρωπιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός). «Στη μέθοδο LASIK, η διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος δεν γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς, αλλά στο εσωτερικό του τοίχωμα» εξηγεί ο κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, καθηγητής Οφθαλμολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρυτής και διευθυντής του Βαρδινογιάννειου Εργαστηρίου Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ).

«Με ένα ειδικό εργαλείο, που καλείται μικροκερατόμος δημιουργείται ένα λεπτό φύλλο κερατοειδικού τοιχώματος, το οποίο ανασηκώνεται. Το laser διορθώνει το αντίστοιχο διαθλαστικό σφάλμα στο υποκείμενο κερατοειδικό τοίχωμα βάσει ειδικού προγράμματος του υπολογιστή. Κατόπιν, το πέταλο επανατοποθετείται στη θέση του».

Η επέμβαση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, γίνεται με τοπικές αναισθητικές σταγόνες, και ο ασθενής δεν νιώθει πόνο κατά τη διάρκειά της. «Το σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου έναντι των υπόλοιπων επιφανειακών τεχνικών είναι ότι ο ασθενής δεν νιώθει καθόλου πόνο μετεγχειρητικά, ενώ συγχρόνως η όρασή του αποκαθίσταται σε μερικά 24ωρα, καθιστώντας τον ικανό να βλέπει χωρίς γυαλιά» λέει ο κ. Παλλήκαρης. «Με τη σωστή επιλογή των υποψηφίων, τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου προσεγγίζουν το 95-99%».

Η μέθοδος απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν κάποιο διαθλαστικό σφάλμα και θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους. «Υπάρχει, όμως, ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση για τη δική τους ασφάλεια, είτε γιατί έχουν κάποια οφθαλμολογική ή συστηματική πάθηση που αποτελεί αντένδειξη για την επέμβαση είτε γιατί δεν θα έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» διευκρινίζει ο κ. Παλλήκαρης. «Υπάρχουν γι’ αυτούς εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης του διαθλαστικού σφάλματος».

Οι επιπλοκές
Δεν υπάρχει χειρουργική διαδικασία χωρίς τον κίνδυνο των επιπλοκών. «Οι επιπλοκές δεν αφορούν πάντα όλες τις τεχνικές διαθλαστικής χειρουργικής» αναφέρει ο κ. Παλλήκαρης. «Υπάρχουν διάφορες παράμετροι από τις οποίες εξαρτάται η αποφυγή εμφάνισης επιπλοκών και οι οποίες διερευνώνται ενδελεχώς κατά τον προεγχειρητικό οφθαλμολογικό έλεγχο του υποψήφιου για διαθλαστική επέμβαση ασθενούς, όπως η απουσία παθήσεων του κερατοειδούς (όπως ο κερατόκωνος), ο συνδυασμός μικρού διαθλαστικού σφάλματος με μεγάλο πάχος του κερατοειδούς και η απουσία “ύποπτων” ευρημάτων στην τοπογραφία του κερατοειδούς.

»Σε κάθε περίπτωση, ο άρτια εκπαιδευμένος οφθαλμίατρος χειρουργός διαθλαστικής γνωρίζει να κάνει κατάλληλη επιλογή των ασθενών που είναι δυνατόν να χειρουργηθούν με λέιζερ. Οφείλει μάλιστα να ενημερώσει τον ασθενή τόσο για τον αν δύναται να χειρουργηθεί με λέιζερ όσο και για τους ενδεχόμενους κινδύνους που πάντα υπάρχουν, έστω και σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό».

Tι να προσέχετε

Τι να προσέχουν οι υποψήφιοι ασθενείς; «Την επιλογή του κέντρου που θα επισκεφθούν» συμβουλεύει ο καθηγητής. «Να επιλέξουν ένα κέντρο διαθλαστικής χειρουργικής στο οποίο θα προέχει η ασφάλεια των ματιών τους. Ιδιαίτερη σημασία έχουν η εμπειρία και η διαθέσιμη τεχνολογία για τη σωστή αξιολόγηση και επιλογή της κατάλληλης επέμβασης και λιγότερο ίσως η ικανότητα του χειρουργού».

Νέο λέιζερ στην Κρήτη

Η μέθοδος επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και οι πρώτες μελέτες έγιναν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το 1989 πραγματοποιήθηκε από κ. Παλλήκαρη με απόλυτη επιτυχία η πρώτη LASIK σε έναν τυφλό οφθαλμό και ακολούθησαν οι πρώτες επεμβάσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Από την ανακάλυψη της μεθόδου έως σήμερα, η εξέλιξη της μεθόδου συνεχίζεται. «Παράλληλα με την εξέλιξη των λέιζερ μηχανημάτων για τη σμίλευση του κερατοειδούς, εξελίχθηκαν και οι μηχανικοί μικροκερατόμοι, για να φτάσουμε τελικά στο σήμερα και στην κατασκευή των femtosecond λέιζερ, δηλαδή των λέιζερ κερατόμων, με τη χρήση των οποίων οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και επιπλοκές της LASIK έχουν ελαχιστοποιηθεί» επισημαίνει ο καθηγηγής. «Έτσι, η δημιουργία του κερατοειδικού πετάλου γίνεται πλέον με μεγάλη ακρίβεια και με ελάχιστη παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι».

Το νέο λέιζερ που διαθέτει πλέον το Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι το πρώτο στην Ελλάδα _ και από τα πρώτα σε όλη την Ευρώπη _ (femtosecond laser 5ης γενιάς) το οποίο προσφέρει ένα τεράστιο πεδίο νέων δυνατοτήτων στη χειρουργική τού κερατοειδούς.

«Οι τομές στον κερατοειδή γίνονται πλέον με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια, γεγονός που ανοίγει νέους ορίζοντες στη μικροχειρουργική του κερατοειδούς» τονίζει ο κ. Παλλήκαρης. «Ενώ η τεχνική της LASIK παραμένει η ίδια, το νέο λέιζερ πλεονεκτεί, καθώς δημιουργεί την τομή και το κερατοειδικό πέταλο με απόλυτη ακρίβεια και με χαρακτηριστικά και διαστάσεις που επιλέγει ο χειρουργός. Επιπλέον, έχει πολύ ευρύ πεδίο εφαρμογών στη μικροχειρουργική του κερατοειδούς που αφορούν τη δημιουργία τοξοειδών τομών για τη διόρθωση πολύ υψηλών αστιγματισμών, τη δημιουργία τομών για την ένθεση ενδοκερατοειδικών δακτυλίων ή ενδοκερατοειδικών φακών και στη μερική ή ολική κερατοπλαστική (μεταμόσχευση του κερατοειδούς)».

Το κυνήγι της «σούπερ όρασης»

«H υπέροχη πολυπλοκότητα και δυναμική φυσιολογία του ανθρώπινου οπτικού συστήματος είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εξέλιξης, στην οποία αξίζει ολοκληρωτική εκτίμηση στην αναζήτηση της λεγόμενης “τέλειας όρασης” για τους ασθενείς», σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη, που τιμήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 στη Βαρκελώνη με τo βραβείο Binkhorst Medal Lecture.

«Συνεχίζοντας να ερευνούμε περισσότερο για τις καλύτερες πιθανές τεχνικές οράσεως που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στους ασθενείς μας, αντιληφθήκαμε ότι το ανθρώπινο οπτικό σύστημα είναι ένας δυναμικός χώρος με συνεχείς αλλαγές σε μια συνεχή προσαρμοστική διαδικασία», είπε στην ομιλία του ο καθηγητής κ. Παλλήκαρης.



Ο δρ Παλλήκαρης αμφισβήτησε το νόημα της προσπάθειας για μια χωρίς καμία παρεκτροπή όραση και την 20/10 οπτική τελειότητα, τη λεγόμενη «όραση του αετού». «Η κίνηση να μετατρέψουμε όλους τους βατράχους σε αετούς, αγνοεί τη σημαντική ύπαρξη των βατράχων στο οικολογικό μας σύστημα» είπε. «Η επιβίωση των αετών βασίζεται στους βατράχους σύμφωνα με την τροφική αλυσίδα».

Μιλώντας για τον ρόλο του αληθινού εφευρέτη – ερευνητή σε μια αυξανόμενη και καταναλωτική κοινωνία που πιέζει για ανακαλύψεις, ο δρ Παλλήκαρης είπε ότι είναι σημαντικό να μείνει κανείς συγκεντρωμένος στις αξίες – κλειδιά που δημιουργούν γνήσιες καινοτομίες: «Στους παλαιότερους χρόνους, που η σκέψη ήταν γρηγορότερη από τον χρόνο, είχαμε αρκετό καιρό να συλλογιστούμε την αρχική μας λογική και την πράξη. Σήμερα φαίνεται ότι ο χρόνος είναι πιο γρήγορος από τη σκέψη μας, φαίνεται ότι πριν σκεφτούμε οτιδήποτε, έχει ήδη υπάρξει. Το πλεονέκτημα να μπορείς να συνειδητοποιείς τα πράγματα, έχει χαθεί».

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ελληνική καινοτομία για τις οθόνες αφής εξαγοράστηκε από τη Google!

Με μια καινοτόμο και πανέξυπνη εφαρμογή, δύο Έλληνες κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα που παρουσιάζουν οι περισσότερες συσκευές που έχουν οθόνη αφής! Και ανταμείφθηκαν αμέσως: η Google εκτίμησε το προϊόν τους και εξαγόρασε την εταιρεία τους!

Πρόκειται για δύο ξαδέλφια, τον Κώστα Ελευθερίου και τον Πάνο Πετρόπουλο, ιδρυτές της εταιρείας «BlindType». Με την εφαρμογή τους αντιμετωπίζεται το γνωστό σε όσους έχουν touch screen κινητά πρόβλημα γραφής, καθώς τα μικροσκοπικά πλήκτρα πάνω στην οθόνη είναι δύσκολα στο χειρισμό, με αποτέλεσμα το κείμενο να είναι γεμάτο λάθη. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς η εφαρμογή  διορθώνει τυχόν λάθη στα μηνύματα των χρηστών κατά την πληκτρολόγηση και «μαντεύει» και τη λέξη που θα ήθελε να γράψει κανείς, ακόμα και όταν όσα έχει πληκτρολογήσει δεν βγάζουν κανένα νόημα.

«Με ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε ότι η BlindType εξαγοράστηκε από την Google! Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την τεράστια υποστήριξη και τη θετική ανταπόκριση», ανακοίνωσαν τα δύο ξαδέλφια. Ο Κώστας Ελευθερίου δε, παρά τα 26 του χρόνια, έχει ήδη «πλούσιο» βιογραφικό στις τεχνολογικές εφαρμογές, καθώς είναι ο δημιουργός του isteam, μιας δημοφιλούς εφαρμογής του iphone, η οποία του απέφερε 100.000 δολάρια σε μόλις τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό, ενδεικτικά πάντως, το λογισμικό T9, που διευκόλυνε τη δακτυλογράφηση κειμένων στα κινητά προηγούμενης τεχνολογίας, είχε πουληθεί το 1999 έναντι 350 εκατ. δολαρίων.

Ο 26χρονος Κώστας Ελευθερίου, με σχετικές σπουδές στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Warwick, έχει στο ενεργητικό του τη δημιουργία παιχνιδιών για PC και εφαρμογών για το iPhone, αλλά και της πλατφόρμας συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος ZuluTrade.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μην ακουμπάτε τα λάπτοπ στο σώμα σας!


Σύμφωνα με ιατρική μελέτη από τους Επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας, όσοι συνηθίζουν να τοποθετούν του φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για ώρα στα πόδια τους, κινδυνεύουν από σοβαρές δερματικές βλάβες όπως το σύνδρομο toasted skin syndrome. Πρόκειται για όψη διάστικτου δέρματος με σκούρες κηλίδες.
 Δύο περιπτώσεις αποχρωματισμού στα πόδια.
 Μία τέτοια περίπτωση είναι του 12χρονου Ελβετού (στην φωτογραφία) που από την παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή πάνω στα πόδια του παίζοντας παιχνίδια κάθε μέρα για μήνες, παρουσίασε αποχρωματισμό του δέρματος στον αριστερό μηρό που φαίνεται ότι θα είναι μόνιμος.
  Η θερμότητα που εκπέμπει ο φορητός υπολογιστής μπορεί να φτάσει τους 52 βαθμούς Κελσίου, να δημιουργήσει αποχρωματισμό στο δέρμα, εγκαύματα και σε πολύ μικρό ποσοστό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.
 Προβλήματα γονιμότητας
 Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η τοποθέτηση και χρήση των φορητών υπολογιστών  στα πόδια, είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες, διότι η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει το σπέρμα.
 Οι Δρ Ανδρέας  Άρνολντ και Πίτερ Ίτιν του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου είπαν χαρακτηριστικά: «Δεν λέμε ότι όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος συνδέονται με την χρήση φορητών υπολογιστών, αλλά για να είστε ασφαλείς, μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω σε μία βάση ή σε μία τσάντα, παρά απευθείας πάνω στα πόδια σας».