Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Πεδίο µάχης η Κερατέα

Συγκρούστηκαν µε αστυνοµικούς οι κάτοικοι που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΥ
Σε πεδίο µάχης µετατράπηκε το Σαββατοκύριακο η Κερατέα και η Λεωφόρος Λαυρίου όταν κάτοικοι που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΥ συγκρούστηκαν µε αστυνοµικούς. Λίγο πριν απότις 5 τα ξηµερώµατα του Σαββάτου έφτασαν στην περιοχή τρία µηχανήµατα κιένα φορτηγό του εργολάβου που ανέλαβε την κατασκευή του ΧΥΤΥ (Xώρου Υγειονοµικής Ταφής Υπολειµµάτων) συνοδεία ισχυρών αστυνοµικών δυνάµεων. Απόεκείνη τη στιγµήάρχισεέναςκλεφτοπόλεµος, ο οποίος,παράτην επέµβαση του εισαγγελέα, δεν σταµάτησε όλοτο Σαββατοκύριακο.

Ο δήµαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, ο οποίος κατήγγειλε ότιέπεσε θύµαξυλοδαρµού απότους αστυνοµικούς, υποστηρίζει ότι «δενµπορεί ναγίνει ΧΥΤΥ στην περιοχή αφού δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και δεν έχει προχωρήσει η αρχαιολογική έρευνα, ενώ ο χώροςείναι χαρακτηρισµένος αρχαιολογική περιοχή». Απειλούσε δε ότι «η Λαυρίου θα παραµείνει επ’ αόριστον κλειστή αν δεν δοθεί λύση στο πρόβληµα».

Την ίδια ώρα,πηγές του υπουργείου Εσωτερικών,Αποκέντρωσηςκαι Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης έλεγαν χθες ότι «είναικρίσιµη η κατασκευή του ΧΥΤΥ Κερατέας για το θέµα της διαχείρισης των σκουπιδιών». Τόνιζαν µάλιστα ότι «ο ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί θα χρησιµοποιηθεί για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Κερατέας» και πως «αν µπλοκάρουν τα έργα, τότε θα χρειαστούν πολλά χρόνια προκειµένου να γίνει επαναχωροθέτηση για την κατασκευή του».

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής έλεγαν χθες ότι«οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί σε ένα πολύ µικρό κοµµάτι µόνο, ενώ σε ό,τι αφορά την αρχαιολογική έρευνα, οι αρχαιολόγοι θα βρίσκονται στον χώρο όπου θα γίνονται οι εργασίες». Το σηµαντικότερο τµήµα
Οπως επισηµαίνεται σε κοινή ανακοίνωση τωνυπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος«µε την έναρξη τωνεργασιών στην Κερατέα, ολοκληρώνεται το σηµαντικότερο τµήµα του Περιφερειακού ΣχεδιασµούΥγειονοµικής ∆ιαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής, που περιλαµβάνει εκτόςτων ΧΥΤΥ καιτα εργοστάσια επεξεργασίας σύµµεικτων απορριµµάτων, τις µονάδες κοµποστοποίησης οργανικών αποβλήτων, τακέντρα διαλογής ανακυκλώσιµων υλικών και τους τοπικούς σταθµούς µεταφόρτωσης».

Σύµφωνα µε τα δύο υπουργεία, «έχει δοθεί εντολή σε όλους τους γενικούς γραµµατείς των Περιφερειών ναεπιβλέψουν την τήρηση της κείµενης νοµοθεσίας για τον τερµατισµό λειτουργίας από τους δήµους όλων τωνπαράνοµων και ανεξέλεγκτων χωµατερών που λειτουργούν ακόµη στον χώρο ευθύνη τους παρά τις επανειληµµένες προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, να εκπονηθούν ταχύτατα οι µελέτες για την αποκατάστασή τους, καθώς και να προχωρήσουν άµεσα όλα τα έργα διαχείρισης των απορριµµάτων».

Ειδικότερα,δόθηκε εντολή µέχριτο τέλος ∆εκεµβρίου να τερµατιστεί ηλειτουργία 96 Χώρων Ανεξέλεγκτης ∆ιάθεσης Απορριµµάτων (ΧΑ∆Α), 18 το πρώτο τρίµηνο του2011 και63 το πρώτο εξάµηνο του 2011, ενώ για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου δροµολογήθηκε ο τερµατισµός του συνόλου των 75 ΧΑ∆Α έως τον Σεπτέµβριο τού 2011.

για Τα ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ
Ο ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί θα χρησιµοποιηθεί για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Κερατέας

πηγή¨

ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Προκόπης Γιόγιακας , prok@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου