Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

"Θα τα καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση;". Ελληνίδα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, απαντά !

 Η Κατερίνα Αλεξανδράκη, είναι Οικονοµολόγος, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - του γνωστού και "αγαπητού" ΔΝΤ -.
  Στο β μέρος της συνέντευξής της μιλάει στο pyles.tv και την Μαργαρίτα Τζαγκαράκη, για το μέλλον της Ελλάδας και τις πιθανότητες επιτυχίας ή αποτυχίας του προγράμματος του ΔΝΤ. 

"Κι αν χρεωκοπήσουμε, το ΔΝΤ πάλι εδώ θα μείνει!"
  Κατερίνα Αλεξανδράκη:  Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν καταφέρει τελικά να καλύψει το χρέος της, αυτό δεν σημαίνει πως το ΔΝΤ θα αποχωρήσει! Ίσα-ίσα! Εφόσον χρεοκοπήσει η Ελλάδα, οι αγορές δεν θα της ξαναδανείζουνε µέχρι να λυθεί το πρόβληµα. Εκεί σίγουρα πρέπει να µπει το ταµείο µέσα και να βοηθήσει µε δανεισµό.
  Μόνο έτσι θα µπορέσει το ελληνικό κράτος να πληρώσει µισθούς, να καλύψει τις υποχρεώσεις του! Αλλιώς η μοναδική λύση θα είναι να γίνει πολύ µεγάλη ύφεση και πολύ µεγάλη περικοπή εξόδων... τεράστια θα έλεγα, και δεν θα µπορέσει η Ελλάδα να το κάνει αυτό. Τότε νομίζω πως θα γίνει κοινωνική επανάσταση!
Υπάρχουν τρόποι να βγούμε νωρίτερα από το πρόβλημα!
  Κ.Α.: Το πρόγραµµα προβλέπει ότι µετά το 2012 θα αρχίσουµε να µαζεύουµε αρκετά χρήµατα ώστε να αρχίσουµε να ξεπληρώνουµε  το χρέος. Αλλά προς το παρόν, βλέπω ότι το 2013 θα φτάσει το χρέος στο µεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ και µετά θα αρχίσει να χαµηλώνει.
  Είναι σίγουρο ότι ένα µέρος του προγράµµατος δεν είναι καθόλου θετικό για τους πολίτες, διότι πρέπει να παρθούν σκληρά τα µέτρα. Οπότε να µην γελιόµαστε: είναι σίγουρο ότι το πρόγραµµα του ΔΝΤ θα αλλάξει την οικονοµική κατάσταση πολλών πολιτών!
  Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν! Εαν υπάρξει βούληση για να εισπραχθούν τα χρήματα της φοροδιαφυγής π.χ., αν υπάρξει  πειθαρχία και διαφάνεια στην οικονοµική πολιτική, αν βλέπουν οι έλληνες ότι υπάρχουν σταθεροί στόχοι, τότε πιστεύω πως θα έχει γίνει ένα πολύ µεγάλο βήµα για την Ελλάδα.

"Αν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, θα εισπραχθούν χρήματα που δεν τα έχει υπολογίσει το ΔΝΤ!"
  Κ.Α.: Θα σας πω ένα παράδειγμα: το πρόγραµµα δεν περιλαµβάνει µέτρα για την καταπολέµηση της διαφθοράς και του γεγονότος ότι πολλοί δεν καταβάλουν τους φόρους τους. Είναι λοιπόν σαφές ότι, αν µπορέσει η κυβέρνηση να µαζέψει φόρους από τα πρόσωπα που δεν έχουν πληρώσει τόσα χρόνια αυτό θα είναι έξτρα! Ετσι, θα αρχίσει να πέφτει το χρέος πιο νωρίς.
 Θεωρώ επίσης σημαντικό να µεταφράζεται το πρόγραµµα του ΔΝΤ και η εξέλιξή του στα ελληνικά, διότι πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πολύ µεγάλο πλεονέκτηµα για τους Έλληνες! Το να βλέπουνε δηλαδή την πρόοδο της κυβέρνησης ως προς τα µέτρα που παίρνει και τις θυσίες που τους ζητάει.

 Πώς βλέπουν οι ξένοι την Ελλάδα!

Κ. Α.: Δυστυχώς οι ξένοι δεν έχουν αρκετή πληροφόρηση για το τι συµβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγµή. Και πιστεύω ότι τη βλέπουνε και ως χαµένη περίπτωση. Και όχι και ως ιδιαίτερη σηµαντική. Δηλαδή αυτό που βλέπουν πιο σηµαντικό, είναι το τι συµβαίνει στην Ευρώπη ως σύνολο και την Ελλάδα τη βλέπουν ως ένα µικρό κοµµάτι του µεγαλύτερου προβλήµατος. 
  Η Ελλάδα είναι πολύ µικρή οικονοµία και παρόλο που το χρέος της είναι τριπλάσιο από ότι είναι της Αργεντινής, όσον αφορά το απόλυτο ποσό, συνεχίζει να είναι πολύ µικρό κοµµάτι και της ευρωζώνης και της διεθνής οικονοµίας. Οπότε δεν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα αυτή καθεαυτή να αποτελέσει πρόβληµα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι ξένοι δεν ανησυχούν πλέον για την Ελλάδα τόσο πολύ. Τη βλέπουν ως ένα τεστ, του τι µπορεί να γίνει αλλού. Και αυτό είναι η µεγαλύτερη ανησυχία.
Γιατί η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν τραγικό λάθος!
 
  Κ. Α.: Ακούγεται η άποψη ότι θα ήταν ίσως καλύτερα για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Πιστεύω αυτό θα είναι τραγικό λάθος! Πρώτον, διότι το χρέος της χώρας είναι σε ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι επιστρέφουμε στη δραχμή και αυτή κάποια στιγμή υποτιµηθεί π.χ. για 50%, τότε  το χρέος µας θα είναι διπλάσιο από ότι είναι αυτή τη στιγµή! Ταυτόχρονα τα έσοδα µας είναι σε δραχµές, άρα θα πρέπει να κόψουµε ένα τεράστιο ποσοστό του χρέους για να µπορέσουµε να ανταπεξέλθουµε! Συνέπεια θα είναι οι τράπεζες, τα ταµεία συντάξεων που κρατάνε χρέος ελληνικό, να χτυπηθούν πάρα πολύ άσχηµα γιατί η κρίση θα είναι πάρα πολύ βαθιά.
  Δεύτερον, ας είμαστε λογικοί: η Ελλάδα ούσα µικρή οικονομικά χώρα, επωφελείται πάρα πολύ ως µέλος της ευρωζώνης! Ως προς το εµπόριο, τις επενδυτικές σχέσεις και το γεγονός ότι τη βοηθάει να είναι τόπος ξένων επενδύσεων. Εάν βγούµε από το ευρώ πλέον θα χάσουµε και το μικρό πλεονέκτηµα που έχουµε σε σχέση µε άλλες χώρες, όπως Τουρκία ή χώρες της Μεσογείου. Εχουμε ανάγκη να είµαστε κέντρο ξένων επενδύσεων, και αυτό θα το χάσουμε εντελώς, αν γυρίσουμε στη δραχμή!
"Πληρώνουμε τραγικά λάθη!"
  Τα μέτρα που παίρνονται- αν και δεν ξέρω αν είναι αρκετά- είναι µονόδροµος, είτε είναι ΠΑΣΟΚ, είτε είναι ΝΔ, ή οποιαδήποτε κυβέρνηση! Πιστεύω ότι είναι στο σωστό δρόµο απλά πρέπει να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα αυτά τα µέτρα, διότι µπορεί να µην υπάρξει η ευκαιρία ένα χρόνο μετά! Και αυτό, το αναφέρει και το πρόγραµµα του ΔΝΤ.
  Γι αυτό, θεωρώ, έχουν παρθεί πολύ πιο πολλά µέτρα τον πρώτο χρόνο, από αυτά που θα χρειαστούν το δεύτερο και τον τρίτο. Η Ελλάδα έζησε πολύ πέρα των δυνατοτήτων της και πάρα πολλά χρόνια. Για µένα γίνανε λάθη τραγικά στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση της οικονοµίας, αλλά από εκεί και πέρα θα έπρεπε να έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί οι οποίοι επένδυαν στην Ελλάδα και δεν ήταν µόνο στην Ελλάδα.
  Υπήρξε µία εποχή πολύ µεγάλη τάσης να δανείζει ο κόσµος, δηλαδή τα επιτόκια είχαν φτάσει πολύ χαµηλά, οπότε όλοι ήµασταν σε µεγάλη ευφορία και δανείζαµε παντού. Και η Ελλάδα επωφελήθηκε από αυτό για πολλά χρόνια. «Επωφελήθηκε» σε εισαγωγικά πλέον γιατί βλέπουµε ότι δεν επωφελήθηκε αλλά βρέθηκε σε πολύ πιο δύσκολη θέση.
"Θα τα καταφέρουμε;"
  K.A. : Η προσωπική μου άποψη για την Ελλάδα, είναι μέχρι ενός βαθμού αισιόδοξη! Και για αυτό µάλιστα συµφωνώ µε την εφαρμογή του προγράµµατος, παρόλο που το ρίσκο της αποτυχίας είναι µεγάλο! Και εννοώ ότι το χρέος ίσως δεν πληρωθεί και θα πρέπει να περικοπεί! Πιστεύω, παρ'όλα αυτά, ότι άξιζε να δοθεί η ευκαιρία της αλλαγής στη νοοτροπία και στον τρόπο που λειτουργεί η οικονοµία της Ελλάδας και αυτή η ευκαιρία δόθηκε!

Διαβάστε το α μέρος της συνέντευξης της ελληνίδας πρώην στελέχους του ΔΝΤ!

http://www.pyles.tv/Απαγορευμενα/Alexandraki_DNT.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου