Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Στην Ρωσία, η αποτυχία, πληρώνεται ακριβά...

Όλοι οι διευθυντές της πρόσφατης αποτυχημένης εκτόξευσης των δορυφόρων Glonass απηλλάγησαν των καθηκόντων τους, με απόφαση του Ρώσου προέδρου Ν.Μεντεβέντεφ, ενώ επιπλήχθηκε και ο Ανατόλι Περμινόφ, επικεφαλής του ρωσικού διαστημικού οργανισμού Roscosmos. Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν την  θέση τους ήταν  ο Βιετσεσλάβ Φιλίν, τεχνικός διευθυντής στον οργανισμό σχεδίασης διαστημικών φορέων Energia και ο Βίκτορ Ρεμισνέβσκι, υποδιευθυντής στην Roscosmos. 

Η σαρωτική αυτή εκκαθάριση αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης την οργή του προέδρου Μεντβέντεφ, που είχε δεσμευτεί ότι θα είχε επιχειρησιακούς 24 δορυφόρους του συστήματος Glonass μέχρι το τέλος του 2010.
Ο πυραυλικός φορέας που αστόχησε μετέφερε τρεις δορυφόρους Glonass M. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα, η αστοχία οφειλόταν σε κακή λειτουργία μιας βαλβίδας παροχής οξυγόνου στον ανώτερο όροφο του Proton. Το πόρισμα ρίχνει ευθύνες στους υπευθύνους του προγράμματος, κατηγορώντας τους ότι δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας πριν την εκτόξευση με αποτέλεσμα να μην γίνει δυνατός ο εντοπισμός του προβλήματος.
Το ρωσικό σύστημα δορυφορικού εντοπισμού θέσης Glonass προσφέρει επαρκή κάλυψη πάνω από τις περιοχές της Ρωσίας και των αμέσως γειτονικών χωρών, αλλά υπάρχουν μεγάλα τμήματα της Γης που δεν καλύπτονται καθόλου. Οι 24 δορυφόροι που θα τοποθετηθούν σε τροχιά θα δώσουν παγκόσμια κάλυψη, ενώ θα τοποθετηθούν σε τροχιά και 6-10 εφεδρικοί δορυφόροι σε στρατηγικά σημεία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου