Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Αϊόβα : Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα μέρα






Σύμφωνα με το Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, «μία πύρινη μπάλα ή ένας πολύ φωτεινός μετεωρίτης διαπέρασε τον ουρανό, κατευθυνόμενος από τη δύση προς την ανατολή»।

«Λίγο πριν αγγίξει τον ορίζοντα, χωρίστηκε σε μικρότερα κομμάτια και χάθηκε. Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν κάποιο από τα κομμάτια του χτύπησαν τη γη».
Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, βροχή διαττόντων αστέρων, που ονομάζεται Gamma Virginids, γεμίζει τον ουρανό από τις 4 έως και της 21 Απριλίου, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εκτιμούν πως η «πύρινη μπάλα» μπορεί να ήταν ένα από τα κομμάτια που «εισέβαλαν» στην ατμόσφαιρα της Γης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ακόμη πως θα μπορούσε να έχει προκληθεί από κομμάτι αστεροειδούς, που πέρασε δίπλα από τη Γη την εβδομάδα αυτή.




-------------------------------------------------------------------------------------


Νέες Εποχές
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Ζούμε την εικόνα του μέλλοντός μας;




Οι υφιστάμενες ενδείξεις για αλλαγή του κλίματος είχαν αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης κατά τα προγούμενα χρόνια. Παρ΄ όλα αυτά, τελευταία, επικρατεί συμφωνία μεταξύ των επιστημόνων ότι το κλίμα άρχισε ήδη να αλλάζει. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά περίπου 0,7 β. C από το 1906 ως το 2005. Η θέρμανση αυτή δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος. Αν και φαίνεται μικρή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αφορά τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη (όλα τα χρόνια κάποιες περιοχές είναι θερμότερες και κάποιες άλλες ψυχρότερες από το κανονικό). Τα τελευταία 12 χρόνια ήταν τα θερμότερα των τελευταίων 150 ετών. Οι παρατηρήσεις καταλήγουν στο ότι η Γη έχει εισέλθει σε περίοδο κλιματικής αστάθειας, η οποία θα έχει ευρείες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι μεγάλες πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι καύσωνες και οι παγετώνες, πιθανότατα αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις περί κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα. Με το Πακιστάν να πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες που δημιούργησαν 4 εκατομμύρια αστέγους, με το κύμα καύσωνα που προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές στα δάση της Ρωσίας, με τις κατολισθήσεις στην Κίνα εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών και με την αποκόλληση του τεράστιου παγόβουνου στη Γροιλανδία, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός μιλάει για φαινόμενα που ξεπερνούν όλα τα προηγούμενα ιστορικά φαινόμενα σε ένταση, διάρκεια και γεωγραφική έκταση. Μήπως το 2010 είναι το έτος των ακραίων καιρικών φαινομένων; Γνωρίζουμε, προσθέτει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, αν η συχνότητα και η διάρκεια των φαινομένων ανάσχεσης των ρευμάτων αέρα αλλάζει; Με λίγα λόγια, μήπως οι ενδείξεις για την κλιματικά αλλαγή έγιναν βεβαιότητα;

Ο καθηγητής κ. Νίκος Σ. Μάργαρης είναι διευθυντής του «Νational Geographic».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου