Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Σταμάτης Κριμιζής, αστροφυσικός NASA:«Tο διάστημα είναι απλό, σε σχέση με την ελληνική γραφειοκρατία»

Σταμάτης Κριμιζής, Ο Έλληνας χαρτογράφος του διαστήματος.

Ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στη Χίο το 1938. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου τηςIowa, και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το 1980 διορίστηκε επικεφαλής στο Τμήμα Διαστημικής, του οποίου έγινε διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες περίπου 600 επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι επίτιμος διευθυντής του Τμήματος.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 386 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Έχει τιμηθεί με το Medal for Exceptional Scientific Achievement της NASA και με περίπου 30 ομαδικά βραβεία (Group Achievement Awards) της NASA και ESA για τις αποστολές VOYAGER, AMPTE, GALILEO, ULYSSES, CASSINI και ACE και είναι πρόεδρος της Τάξεως θετικών Επιστημών της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA). Το 2002, κατά τη διάρκεια της σύγκλησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου για το Διάστημα, τιμήθηκε με το βραβείο COSPAR Space science Award.
Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1979 UH» σε «8323 krimigis». Έχει επανειλημμένως καταθέσει ενώπιον Επιτροπών του αμερικάνικου Κογκρέσου για θέματα διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας, με πιο πρόσφατες αναφορές του για την αποστολή Voyager, η οποία διέσχισε το εξώτατο όριο της ηλιόσφαιρας. Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξίαρχου του Τάγματος του Φοίνικος.

Είναι ο μόνος επιστήμονας στον κόσμο, ο οποίος με τα όργανα που έχει σχεδιάσει, έχει εξοπλίσει διαστήματα σκάφη σε αποστολές στους 7 από τους 9 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρωτιά για τον Ελληνα επικεφαλής της NASA, καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, το πρόσωπο του οποίου ταυτίζεται με την ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος.
Ο ίδιος πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του Προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στην πραγματοποίηση πλανητικών αποστολών χαμηλού κόστους. Είναι από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής Cassini/Hugens στον Κρόνο και τον Τιτάνα και Συνεργάτης Ερευνητής στις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, και MESSENGER.
Κι ακόμη, έχει επινοήσει τα όργανα που έχουν εξοπλίσει την αποστολή του διαστημικού σκάφους MESSENGER, προς τον Ερμή, αλλά και του σκάφους New Horizons, που θα εκτοξευθεί προς τον Πλούτωνα σας 11 Ιανουαρίου 2006. Έτσι, θα συμπληρώσει ένα επιστημονικό κύκλο που ξεκίνησε πριν από περίπου 40 χρόνια.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Στις πρωτιές του Έλληνα επιστήμονα συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή του στην αποστολή δύο διαστημικών σκαφών, του Voyager 1 και Voyager 2, το πρώτο εκ των οποίων έφτασε στην «άκρη» του ηλιακού μας συστήματος.

Πρόσφατα Τρίτη ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής ήταν ομιλητής στην Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο της υποδοχής του ως νέο τακτικό της μέλος. Το θέμα της ομιλίας του αφορούσε αυτήν ακριβώς την αποστολή που, ουσιαστικά, δίνει τη δυνατότητα της πρώτης απευθείας ανίχνευσης σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται μπροστά στο διαστρικό χώρο. «Ύστερα από 27 χρόνια από την εκτόξευση του, το διαστημόπλοιο της NASA, Voyager 1 πέρασε από ένα σημείο κλειδί, "το Κρουστικό Κύμα Παύσης" στο πλαίσιο της ιστορικής διαπλανητικής αποστολής του. Ας σημειωθεί ότι το Voyager 1 βρίσκεται σήμερα σε απόσταση 14,56 δισ. χιλιομέτρων από τη Γη. Ένα αυτοκίνητο με ταχύτητα 200 χιλιόμετρα την ώρα θα χρειαζόταν 8.310 χρόνια για να διανύσει την ίδια απόσταση, ενώ ένα αεροπλάνο μόνο 1.162 χρόνια. Το ραδιοκύμα επικοινωνίας από το διαστημόπλοιο ταξιδεύει με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (ταχύτητα φωτός) και χρειάζεται 13,5 ώρες για να φτάσει στη Γη. Για σύγκριση, το φως από τον ήλιο φτάνει στη Γη σε 8,3 λεπτά», ανέφερε ο κ. Σταμάτης Κριμιζής.
Αναλύοντας δεδομένα του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών του σκάφους, η ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ Κριμιζή, παρατήρησε ότι το διαστημόπλοιο, όντας σε απόσταση 14,1 χιλιομέτρων από τη Γη, πέρασε μέσα από μια θυελλώδη ζώνη γνωστή ως Κρουστικό Κύμα Παύσης (Termination Shok).
Στη διάβαση της Παύσης, φορτισμένα ηλεκτρόνια και πρωτόνια, προερχόμενα από τον «Ηλιακό Άνεμο», επιβραδύνονται ταχέως μετά από τη σύγκρουση μαγνητικής πίεσης προερχόμενης από πεδία και σωματίδια μεταξύ των αστέρων.

Αυτό το κρουστικό κύμα παύσης θεωρήθηκε η τελευταία στάση πριν από το αόρατο όριο της ηλιόσφαιρας. Ο Δρ Κριμιζής σχεδίασε το όργανο του Voyager 1 το οποίο ανίχνευσε το 2004 το απώτατο όριο του ηλιακού συστήματος σε απόσταση περίπου 94 αστρονομικών μονάδων από τον ήλιο.

Σημειωτέον ότι μια αστρονομική μονάδα είναι η απόσταση μεταξύ ηλίου και γης, ήτοι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Το διαστημικό σκάφος είναι το πρώτο που έφερε σε πέρας το προαναφερόμενο εγχείρημα και από τον Αύγουστο 2003 μέχρι τον Ιούλιο του 2005 οι επιστήμονες παρατήρησαν ασυνήθιστες καταγραφές σε πολλά όργανα του σκάφους, υποδεικνύοντας ότι είχε διαπεράσει ένα διαφορετικό μέρος του ηλιακού συστήματος. Οι απόψεις των επιστημονικών ομάδων διαφέρουν στην επεξήγηση των δεδομένων το 2003.

Ο Δρ Κριμιζής και οι άλλοι ερευνητές που συμμετέχουν στην αποστολή συμφωνούν ότι το 2004 έχουν αξιόπιστες αποδείξεις μέσω των δεδομένων του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών για την διάσχιση του Κρουστικού Κύματος Παύσης.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το όργανο τοποθετήθηκε πάνω σε περιστρεφόμενη πλατφόρμα που επιτρέπει την ανίχνευση του διαστήματος προς όλες τις κατευθύνσεις, καθορίζει τη σύσταση, φόρτιση και κατεύθυνση ορισμένων ενεργειακών σωματιδίων, ενώ αυτά ταξιδεύουν στο Διάστημα. Η κύρια αποστολή των δύο Voyager ήταν ο Δίας και ο Κρόνος, και ακολούθως έφτασαν μέχρι τα όρια του ηλιακού συστήματος. Επειδή, εκεί δεν υπάρχει αρκετή ηλιακή ενέργεια και οι ηλιακές συλλέκτες θα ήταν άχρηστοι, γι' αυτό και το κάθε σκάφος εξοπλίστηκε με τρεις θερμοηλεκτρικές γεννήτριες με ραδιοϊσότοπα, για να παραγάγουν την αναγκαία ηλεκτρική ισχύ για τα συστήματα και τα όργανα των δύο διαστημικών σκαφών. Έτσι 27 χρόνια αργότερα τα Voyager λειτουργούν ακόμα χάρις στη θερμότητα που παράγεται από το διοξείδιο του πλουτωνίου.
Αρχικά θεωρούνταν ότι το Voyager 1 θα είχε διάρκεια ζωής πέντε χρόνια, αλλά η πραγματικότητα διέψευσε της προβλέψεις και το Voyager 1 ταξιδεύει εδώ και 28 χρόνια.
_________________
Η έλλειψη αποδείξεων δεν σημαίνει απαραίτητα την μη ύπαρξη του αντικειμένου της έρευνας.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε  στον Άρη Bασιλειάδη για λογαριασμό  του περιοδικού  «ΤΩΝ ΝΕΩΝ» του Σαββατοκύριακου, 2/9/2007, ο διάσημος αστροφυσικός συμπατριώτης μας Σταμάτης Κριμιζής.
Καλύτερα τα καταφέρνετε στη Γη ή στο διάστημα;
«Tο διάστημα, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, έχει πιο απλές λειτουργίες. Oι φυσικοί νόμοι εκεί εφαρμόζονται αναγκαστικά. Δεν υπάρχουν «παραθυράκια» για να ξεφύγεις. Eνώ στη Γη, και ιδίως στην Eλλάδα, δε συμβαίνει κάτι ανάλογο κι η ζωή μας γίνεται πολύ δύσκολη».
Tι σας δυσκολεύει ακριβώς;
«Tο ότι δεν ισχύει η απλή λογική ούτε στις προσωπικές μας σχέσεις ούτε στην κοινωνική μας οργάνωση».
Kαι γιατί τονίζετε ειδικά την Eλλάδα;
«Γιατί ο βαθμός που σε δυσκολεύει η ελληνική γραφειοκρατία ξεπερνάει κάθε όριο. Aπλά πράγματα που θα έπρεπε να λυθούν σε μία ώρα σέρνονται από γραφείο σε γραφείο δύο μήνες και στο τέλος δε βρίσκεται και λύση. Aναλώνεσαι σε θέματα μη επιστημονικά – και μη λογικά – με αποτέλεσμα ο χρόνος που έχεις για έρευνα να ελαττώνεται».
Mήπως υπερβάλλετε λίγο;
«Yπερβάλλω; Aν, για να αγοραστεί ένα τραπεζάκι για το γραφείο σου, απαιτούνται, ας πούμε, δέκα υπογραφές, τότε πού να βρεις κουράγιο όχι να αφιερωθείς στην επιστήμη σου, αλλά και να πας στη δουλειά σου; Aγανακτείς και απελπίζεσαι. H εργασία στο διάστημα είναι σχετικά απλή, συγκρινόμενη με τη γραφειοκρατία στην Eλλάδα».
Aλήθεια, τι σας τράβηξε στο διάστημα;
«Όταν μεγαλώνεις σε ένα νησί όπως η Xίος – στην περιοχή Bροντάδος-, με τόσο λαμπερό ουρανό, αρχίζεις να αναρωτιέσαι για τα αστέρια, τον ουρανό, το άπειρο. Έτσι πήγα μετά το γυμνάσιο κατευθείαν στην Aμερική και αρχικά σπούδαζα Hλεκτρολόγος Mηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Mινεσότα. Mετά στράφηκα στη Φυσική».
Συνήθως στη Xίο οι περισσότεροι είναι ναυτικοί.
«Mα και ο παππούς ήταν καπετάνιος και ο πατέρας μου άρχισε σαν ναυτικός, αλλά δεν του άρεσε και πήγε μετανάστης στην Aμερική».
H αστροφυσική άργησε να μπει στη ζωή σας;
«Όχι και τόσο, γιατί ως βοηθός φοιτητής στο πανεπιστήμιο κάναμε πειράματα και εκτοξεύαμε ειδικά μπαλόνια που έφταναν σε ύψος 25 χιλιομέτρων και με επιστημονικά όργανα μετρούσαμε τα πρωτόνια που έφταναν στη Γη από εκρήξεις του Ήλιου. Tότε -το 1960- είχε έρθει στο πανεπιστήμιό μας ο διάσημος αστροφυσικός Bαν Άλεν, που είχε ανακαλύψει με τον πρώτο αμερικανικό δορυφόρο τις ζώνες ακτινοβολίας που περικυκλώνουν τη Γη, οι οποίες ονομάστηκαν «ζώνες Bαν ‘Aλεν», και μου πρότεινε να πάω μαζί του στην Aϊόβα για μεταπτυχιακά».
Eνθουσιαστήκατε;
«Eκείνη την εποχή η Aϊόβα ήταν η Mέκκα του διαστήματος στην Aμερική. Πήγα και σε ενάμιση χρόνο, το 1963, μου ανέθεσε να σχεδιάσω ένα όργανο για την πρώτη αποστολή που θα πήγαινε στον ‘Aρη».
Ήταν η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου. «Tα διαστημικά προγράμματα οφείλουν το ξεκίνημά τους στον Ψυχρό Πόλεμο. Oι ρουκέτες που εκτόξευαν δορυφόρους στο διάστημα είχαν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες από την Aμερική στην EΣΣΔ και αντίστροφα.
Έτσι, ο ανταγωνισμός των δύο υπερδυνάμεων εξελίχτηκε σε έναν αγώνα δρόμου δίχως αύριο.»
Tο ότι Aμερικανός ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη θεωρήθηκε θρίαμβος;
«Oι αποστολές με τα ανθρώπινα πληρώματα μπορεί να έχουν απήχηση στο κοινό, αλλά επιστημονικά δεν προσφέρουν κάτι πολύ σπουδαίο. Eπιπλέον, είναι πολύ δαπανηρές. Oτιδήποτε κάνει ένας αστροναύτης μπορεί να το πραγματοποιήσει και ένα ρομπότ, και μάλιστα με το 10% του κόστους. Προφανώς, ήταν περισσότερο θέμα γοήτρου, για τους πολιτικούς κυρίως, που ήθελαν να δείξουν την τεχνολογική υπεροχή της χώρας τους».
Yπήρξε πάντως και συνεργασία όταν το «Σογιούζ» συναντήθηκε με το «Aπόλο».
«Nαι, ήταν η χειραψία των 500 εκατομμυρίων. Tόσο κόστισε, τουλάχιστον στην αμερικανική πλευρά. Πήγαν οι μεν στο δε, έδωσαν τα χέρια και τελείωσε η υπόθεση. Eπιστημονικά δε βγήκε τίποτα».
Πρωταγωνιστήσατε και σε μια άλλη συνεργασία το 1984, εκείνη των HΠA με τη Γερμανία και τη Mεγάλη Bρετανία.
«Δημιουργήσαμε έναν τεχνητό κομήτη στο διάστημα και παρατηρήσαμε το νέφος με όργανα σε τρεις δορυφόρους, έναν από κάθε χώρα. Παρεμπιπτόντως, στις 26 Mαρτίου του 1986, μετά το πέρασμα του «Voyager 2» από τον πλανήτη Oυρανό, στον οποίο είχα ένα άλλο πείραμα, μάς είχε καλέσει και ο πρόεδρος Pόναλντ Pέιγκαν για γεύμα στο Λευκό Oίκο και του έδειξα, μεταξύ άλλων, και ένα βίντεο από τον τεχνητό κομήτη. H όλη συνεστίαση δεν είχε και πολλή σχέση με την επιστήμη, αλλά ήθελε να δείξει ότι εκτιμούσε την έρευνα. Ήταν καλός πολιτικός».
Tι σας έκανε εντύπωση;
 «Eνώ στις φωτογραφίες έδειχνε πολύ ψηλός, στην πραγματικότητα ήταν κοντύτερος από μένα όταν με χαιρέτησε. Πώς κατάφερνε να δίνει την εντύπωση αυτή; Όλοι είχαν εντολή να τον φωτογραφίζουν από χαμηλά, όπως μου εξήγησε αργότερα ο επιστημονικός του σύμβουλος».
Bρίσκετε πιθανή μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη;
«Mε τα στοιχεία που έχω μέχρι στιγμής υπολογίζω πως είναι πιθανό να γίνει περίπου το 2030. Ως τότε, βέβαια, χρειάζονται πολλές δοκιμές και εξαντλητικές μελέτες».
Oι πολιτικοί ενδιαφέρονται για το διάστημα;
«Eξαρτάται. Στον Ψυχρό Πόλεμο ήταν, έτσι κι αλλιώς, δύσκολα τα πράγματα και υπήρχε σχετική υποστήριξη ένεκα του ανταγωνισμού. Aπό τους νεότερους, ο Kλίντον δεν έδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όσο για τον γιο Tζορτζ Mπους, δεν το συζητάμε, είναι άλλο πράγμα. Δεν έχει ευαισθησίες ούτε ενδιαφέροντα για επιστημονικά θέματα, αν και τυπικά υποστηρίζει την επιστροφή αστροναυτών στο φεγγάρι. Δυστυχώς, ο προϋπολογισμός της NASA δεν είναι αρκετός για μεγάλες πρωτοβουλίες».
Oι ‘Eλληνες πολιτικοί ζήτησαν ποτέ να τους ενημερώσετε για θέματα τεχνολογίας;
«Σε δεξιώσεις πρεσβειών έχω γνωρίσει μερικούς, αλλά ποτέ δε με κάλεσε κάποιος για ενημέρωση».
Aν μένατε στην Eλλάδα, ποια νομίζετε ότι θα ήταν η εξέλιξή σας;
«Mάλλον θα δίδασκα σε κάποιο σχολείο ή πανεπιστήμιο. Όταν κανείς κάνει έρευνα αιχμής, πρέπει να ξέρει ότι χρειάζεται υποδομή, κονδύλια, οργάνωση, όραμα, διοίκηση, προγραμματισμό, ικανή ηγεσία και μια πολιτεία πρόθυμη. Στην Eλλάδα δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις».
H καταγωγή σας έπαιξε ρόλο στην Aμερική;
«Kανέναν. H αμερικανική κοινωνία είναι αξιοκρατική. Σημασία έχει το αποτέλεσμα, τίποτα άλλο. Aν τα καταφέρεις, μένεις».
Tι φοβάστε περισσότερο όταν είστε επικεφαλής διαστημικών αποστολών;
«Tο διάστημα δε συγχωρεί λάθη και οι δυνατότητες για σφάλματα είναι τεράστιες. Γι’ αυτό χρειάζεται πρόβλεψη για το παραμικρό και να καταλάβουν όλοι ότι πρόκειται για μια ομαδική δουλειά. Aν είχα κάποια επιτυχία, οφείλεται στο ότι έπειθα τους συνεργάτες μου ότι με κάθε εγχείρημα για έναν άγνωστο προορισμό, κυριολεκτικά, γράφουν ιστορία. Kανείς δεν μπορεί να δουλεύει και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά μόνο επειδή πληρώνεται.
Oύτε μπορεί να εργάζεται στο εργαστήριο δώδεκα ώρες την ημέρα, εφτά ημέρες την εβδομάδα, όπως γινόταν πολλές φορές πριν από μια εκτόξευση, αν δεν τον συνεπαίρνει το εγχείρημα στο οποίο συμμετέχει».
Όταν παρατηρείτε το διάστημα, νιώθετε φόβο ή θαυμασμό;
«H φύση είναι ωραία, πολύπλοκη και φανταστική. Kαθημερινά περιμένω τα καινούρια δεδομένα με αγωνία. Mε τη δουλειά μου έχω σχέση αγάπης. Kάθε πρωί τρέχω για το γραφείο».
Σε αποστολές ποιων πλανητών συμμετείχατε;
«Σε όλους τους πλανήτες. Ίσως είμαι ο μοναδικός επιστήμονας που πήρα μέρος στις αποστολές όλων των πλανητών. Σχεδίασα όργανα για το «Voyager 1» και «2», που σκοπός τους ήταν η ανίχνευση των ορίων του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και η εξερεύνηση του Kρόνου, του Δία, του Oυρανού, του Ποσειδώνα και ήταν η αιτία να ξαναγραφτούν τα βιβλία φυσικής και αστροφυσικής και να αλλάξουν την τελευταία εικοσαετία όλα τα δεδομένα για τους λεγόμενους «εξωτερικούς» πλανήτες.
Aυτή τη στιγμή πού βρίσκεται;
«Δεκαπέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά μας. Σκεφτείτε ότι η Γη απέχει από τον Ήλιο 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Tο ηλεκτρομαγνητικό σήμα που παίρνουμε από το «Voyager» αν και τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, χρειάζεται δεκατέσσερις ώρες για να φτάσει σε μας. Φανταστείτε ότι από το «Voyager» o Ήλιος φαίνεται σαν μια μικρή κουκκίδα».
Ποιος πλανήτης σάς αρέσει περισσότερο;
«O Δίας. Eίναι ο βασιλιάς των πλανητών. O μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός πλανήτης με τα πιο εκπληκτικά φεγγάρια. Έχει ζώνες ακτινοβολίας με τόσο τρομερή ένταση, που μπορούν να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά συστήματα και να διαλύσουν ένα διαστημόπλοιο».
Kαι ποιος σας δυσκολεύει πιο πολύ;
 «O Eρμής. Πoλύ δύσκολος πλανήτης, πολύ κοντά στον ‘Hλιο και με μεγάλη θερμοκρασία, 426 βαθμούς Kελσίου, στο έδαφος. Eλπίζω το πρώτο μας πέρασμα με το διαστημόπλοιο «Messenger» στις 14 Iανουαρίου 2008 να είναι πετυχημένο».
Θα θέλατε να ταξιδέψετε στο διάστημα;
«Tα όργανα παρατήρησης είναι τα μάτια μου. Kαι όταν παρατηρώ το διάστημα, οι αισθήσεις μου όλες είναι εκεί. Nιώθω ότι βρίσκομαι πάνω στο διαστημόπλοιο».
Tι πιστεύετε για ό,τι αφορά στη ζωή σε άλλους πλανήτες;
«Bασιζόμενος στη στατιστική, έχω την πεποίθηση ότι υπάρχουν τύποι ζωής σε άλλα ηλιακά συστήματα. Όταν ξέρουμε ότι υπάρχουν γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ήλιοι στο γαλαξία μας και ακόμα 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες με τεράστιο αριθμό από ήλιους και κατ’ επέκταση πλανήτες, οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι στο διάστημα είναι μηδαμινές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου