Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτά στο κοινό τα X-Files της Γαλλίας

Πριν μετρικούς μήνες άρχισε να λειτουργεί ιστοσελίδα της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας, όπου τεκμηριώνονται περισσότερες από 1.600 θεάσεις ΑΤΙΑ, σε διάστημα πέντε δεκαετιών. Έτσι, η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που δημοσιοποιεί τους φακέλους που σχετίζονται με άγνωστα φαινόμενα.
Τα online αρχεία, που θα ανανεώνονται κάθε φορά που αναφέρεται καινούργια περίπτωση, καταλογογραφούν με λεπτομέρειες όλες τις υποθέσεις, από τις πιο ευεξήγητες έως αυτές που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να προκαλούν αμηχανία στους ειδικούς. «Είναι παγκόσμια πρωτιά», τονίζει ο Ζακ Πατενέ, επικεφαλής του γραφείου για τη μελέτη «αγνώστου ταυτότητας αεροδιαστημικών φαινομένων».
«Υποθέσεις σαν και αυτή της κυρίας που ανέφερε ότι είδε ένα αντικείμενο που έμοιαζε με ιπτάμενο ρολό χαρτιού υγείας, είναι σαφώς ανάξιες διερεύνησης», επισημαίνει ο Πατενέ. Αλλά πολλές άλλες που περιλαμβάνουν μαζικές θεάσεις σε τουλάχιστον μία περίπτωση το φαινόμενο αναφέρθηκε από χιλιάδες Γάλλους-, αποδείξεις -όπως σημάδια καψίματος- ή καταγραφές από ραντάρ πτήσεων και επιταχύνσεων που αψηφούν τους φυσικούς νόμους, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Από τις 1.600 υποθέσεις που έχουν καταγραφεί από το 1954 και μετά, σχεδόν το 25% έχει χαρακτηριστεί ως «τύπου D», που σημαίνει ότι «παρά τα καλά ή πολύ καλά στοιχεία και τις αξιόπιστες μαρτυρίες, είμαστε αντιμέτωποι με κάτι που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε», εξηγεί ο Πατενέ.
Παραδείγματος χάριν, στις 8 Ιανουαρίου 1981, έξω από μια κωμόπολη της νότιας Γαλλίας, ένας άνδρας που εργαζόταν στο χωράφι του, άκουσε ένα περίεργο συριστικό ήχο και είδε ένα αντικείμενο σε σχήμα δίσκου με διάμετρο 2,5 μέτρων να προσγειώνεται στο χωράφι του σε απόσταση περίπου 50 μέτρων. Όπως ανέφερε στους αστυνομικούς, ο γκρι ιπτάμενος δίσκος απογειώθηκε σχεδόν αμέσως, αφήνοντας σημάδια καψίματος. Οι ερευνητές τράβηξαν φωτογραφίες και στη συνέχεια συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια ικανοποιητική εξήγηση. Από την άλλη, οι περίπου χίλιοι μάρτυρες που κατέθεσαν ότι είδαν εκτυφλωτικά φώτα στον ουρανό, στις 5 Νοεμβρίου 1990, είχαν απλά δει το θραύσμα ενός πυραύλου που έπεφτε στην ατμόσφαιρα της Γης.
«Δεν έχουμε την παραμικρή απόδειξη ότι εξωγήινοι κρύβονται πίσω από τα ανεξήγητα φαινόμενα», λέει ο Πατενέ για να προσθέσει ότι «ούτε, όμως, έχουμε την παραμικρή απόδειξη ότι δεν κρύβονται». Η γαλλική διαστημική υπηρεσία δέχεται κάθε χρόνο 50-100 αναφορές για ΑΤΙΑ. Από αυτές, το 10% αποτελεί αντικείμενο επιτόπου ερευνών.
Άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, συγκεντρώνουν πληροφορίες, λιγότερο ή περισσότερο συστηματικά, για αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα. Στις ΗΠΑ, πληροφορίες δίνονται μετά από σχετική αίτηση. «Ωστόσο εμείς αποφασίσαμε να το κάνουμε με άλλο τρόπο και να δημοσιοποιήσουμε τα πάντα στο κοινό». Στόχος είναι να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε επιστήμονες και άλλους ερασιτέχνες ερευνητές ΑΤΙΑ.


Σχετικό link: http://www.cnes-geipan.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου