
------------------------------------------------------------------------------------- ----------
"24 Θέμις" : Ένας αστεροειδής με νερό σαν.. τη Γη

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC, οι ερευνητές εξηγούν, ότι σε αυτές τις συνθήκες ο πάγος δεν είναι σταθερός και πρέπει να ανανεώνεται με κάποιο τρόπο, πιθανώς από το εσωτερικό του αστεροειδούς.
Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν που ανακάλυψαν πάγο στην επιφάνεια του αστεροειδούς, καθώς κάτω από τη θερμότητα των ηλιακών ακτίνων και με ανυπαρξία ατμόσφαιρας, πίστευαν ότι τυχόν πάγος θα είχε εξατμιστεί προ πολλού.
Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο, ο αστεροειδής πρόσφατα συγκρούστηκε με κάποιον παγωμένο κομήτη, ενώ εξετάζονται κι άλλες πιθανότητες, όπως η συχνή πρόσκρουση μικρότερων βράχων πάνω στον «24 Θέμις», που φέρνει στην επιφάνειά του τον κρυμμένο από κάτω πάγο ή ίσως υδρατμοί πάγου εξέρχονται συνεχώς από το εσωτερικό προς την επιφάνεια, όπου και συμπυκνώνονται με την μορφή πάγου.
Εκτός από παγωμένο νερό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης στον αστεροειδή ίχνη πολύπλοκων οργανικών ουσιών, πλούσιων δηλαδή σε άνθρακα. Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι ένα μεγάλο μέρος από το νερό των ωκεανών της Γης, αλλά και ίσως και οι πρώτοι οργανικοί «σπόροι» της ζωής, προήλθαν από το διάστημα, όταν αστεροειδείς ή κομήτες προσέκρουσαν στον πλανήτη μας πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
Σημειώνεται, πως σε λίγες εβδομάδες, ένα ιαπωνικό διαστημικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη, με δείγματα βράχων από την επιφάνεια ενός αστεροειδούς.
Το σκάφος «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) θα περάσει δίπλα από ένα άλλο αστεροειδή μέσα στο 2010, ενώ ένα άλλο σκάφος της NASA, θα κάνει κάτι ανάλογο το 2010 με έναν τρίτο αστεροειδή.
Η ανακάλυψη της λεπτής παγωμένης επιφάνειας του ουρανίου σώματος έγινε, με τη βοήθεια του υπέρυθρου τηλεσκοπίου της NASA στη Χαβάη, από δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, η μια υπό τον καθηγητή φυσικής Ουμπέρτο Κάμπινς, του πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδα και η άλλη υπό τον δρα Άντι Ρίβκιν, του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Επίστημονες εναντίον επικίνδυνου Αστεροειδή

Τεράστια παγονησίδα αποσπάστηκε από παγετώνα
Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος εξετάζει το ενδεχόμενο να εκτοξεύσει διαστημικό σκάφος που θα εκτρέψει από την πορεία του τον αστεροειδή Απόφι, σε μέγεθος λόφου, ο οποίος ίσως πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη τις επόμενες δεκαετίες.
«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι είναι δυνατό, εντός του διαθέσιμου χρόνου, να δημιουργήσουμε ένα ειδικό σκάφος, το οποίο θα βοηθούσε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση χωρίς να τον καταστρέψουμε και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα» δήλωσε στο ραδιοσταθμό Golos Rosii o Ανατόλι Περμίνοφ.
Στο σχέδιο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν η NASA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και οι διαστημικές υπηρεσίες της Κίνας και άλλων χωρών, πρόσθεσε.
Ο Απόφις, ένας βράχος με διάμετρο 270 μέτρα, τρόμαξε τους αστρονόμους όταν έγινε αντιληπτός το 2004, καθώς οι αρχικοί υπολογισμοί έδειχναν ότι υπήρχε 1 περίπτωση στις 37 να συγκρουστεί με τη Γη το 2029.
Ακριβέστερες εκτιμήσεις της τροχιάς του έδειξαν αργότερα ότι τη χρονιά αυτή η Γη θα αποφύγει τη σύγκρουση με περιθώριο μόλις 30.000 χιλιομέτρων. Η NASA εκτίμησε ακόμα ότι η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι 1 στις 250.000 το 2036 και 1 στις 330.000 το 2068.
Χωρίς να αναφερθεί στους υπολογισμούς της NASA, ο Περμίνοφ προειδοποίησε ότι ο αστεροειδής είναι επικίνδυνος. «Δεν θυμάμαι ακριβώς, νομίζω όμως ότι θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2032» είπε.
Από την πλευρά του, ο Μπόρις Σούστοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, χαιρέτισε τις δηλώσεις Περμίνοφ, εκτόμησε όμως ότι «ο Απόφις είνα μόνο ένα συμβολικό παράδειγμα, υπάρχουν πολλά άλλα επικίνδυνα αντικείμενα για τα οποία δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα».
Πράγματι, μέχρι σήμερα η NASA έχει εντοπίσει μόλις μερικές εκατοντάδες από τα χιλιάδες διαστημικά αντικείμενα -αστεροειδείς και κομήτες- που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν μια μέρα να βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει διάφορες θεωρητικές στρατηγικές για αναχαίτιση του κινδύνου, όπως την εκτόξευση διαστημοπλοίων μεγάλης μάζας που θα εκτρέπουν του βράχους με το βαρυτικό τους πεδίο, ή την εγκατάσταση κινητήρων ιόντων στην επιφάνειά τους που σταδιακά θα αλλάζουν την πορεία τους.
Σε γενικές γραμμές, τα πυρηνικά όπλα αποκλείονται λόγω του πιθανού σχηματισμού επικίνδυνων διαστημικών θραυσμάτων.
Πηγή: Το Βήμα
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Η πτώση μετεωρίτη στη Λετονία ήταν διαφημιστικό τρικ

Εξαλλη ωστόσο η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Λίντα Μουρνιέτσε, χαρακτήρισε το περιστατικό “κυνικότατο εμπαιγμό”, και κατηγόρησε την εταιρεία ότι εξευτέλισε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας. “Θα χρεωθούν για τη δαπάνη και η αστυνομία θα αποφασίσει εάν πρέπει να διωχθούν και ποινικά”, τόνισε η υπουργός.
Ένα απομακρυσμένο χωράφι στη βόρεια Λετονία έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ύστερα από την εμφάνιση στο YouTube ερασιτεχνικού βίντεο που απεικόνιζε την πτώση φλεγόμενου αντικειμένου και τη δημιουργία κρατήρα διαμέτρου 15 μέτρων. Επί τόπου έσπευσαν η πυροσβεστική, ο στρατός, επιστήμονες και δημοσιογράφοι, ενώ η ιδιοκτήτρια του χωραφιού εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, χρεώνοντας αντίτιμο για τη διέλευση και είσοδο στο χώρο όσων επιθυμούσαν να δουν από κοντά τον κρατήρα. Οι επιστήμονες είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τις επιφυλάξεις τους για το “φαινόμενο”, η είδηση ωστόσο είχε προλάβει να προσελκύσει πολλούς περίεργους.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Το κλίμα αλλάζει

Οι συνδυασμένες θερμοκρασίες της γης και των ωκεανών μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου έδειξαν 0,68 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του εικοστού αιώνα, διευκρινίζει το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.
Τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ειδικότερα καταγράφηκαν θερμοκρασίες που δεν είχαν υπάρξει ποτέ προηγουμένως, κατά μέσο όρο ανώτερες κατά 0,73 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο. Μόνο το έτος 1998 παρουσιάζει τόσους μήνες με θερμοκρασίες ρεκόρ (Φεβρουάριος, Ιούλιος και Αύγουστος).
Ο πλανήτης έχει θερμανθεί ιδιαίτερα από τις αρχές του έτους, στον Καναδά, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, στη νότια Γροιλανδία, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, τη νότιο-δυτική Σιβηρία, τη νότια Αυστραλία.
Καιρικές συνθήκες πιο δροσερές από το κανονικό παρατηρήθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, την Κεντρική Ασία και τη Δυτική Ευρώπη. Η Γερμανία είχε τον ψυχρότερο Μάιο από το 1991.
Τον Μάιο, οι πάγοι της Αρκτικής είχαν λιώσει κατά 50% γρηγορότερα από ότι συνήθως την εποχή αυτή, σημειώνει το αμερικανικό Ινστιτούτο. Αντίθετα, την ίδια στιγμή η θάλασσα πάγου της Ανταρκτικής, ήταν κατά 7,3% μεγαλύτερη από το μέσο όρο από το 1979 έως το 2000.
Πηγή: Pathfinder
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Κρατήρας από μετεωρίτη στον Ατλαντικό

Ο τεράστιος λάκος βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το αρχιπέλαγος των Αζορών και σε βάθος δύο χιλιομέτρων. Έχει βάθος 110 μέτρα και στο κέντρο του φέρει έναν κυκλικό λόφο ύψους 300 περίπου μέτρων, ο οποίος θυμίζει τον κρόκο σε αβγό μάτι.
Αυτού του είδους η κεντρική ανύψωση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κρατήρων που δημιουργούνται από πτώσεις διαστημικών βράχων ή κομητών, όταν το έδαφος αναπηδήσει αμέσως μετά το χτύπημα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι κοντά στο τηγανητό αβγό, σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων, βρίσκεται ένας μικρότερος αλλά παρόμοιος σχηματισμός. «Βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Αν το Τηγανητό Αβγό είναι κρατήρας, θα μπορούσε να είναι κι αυτό κρατήρας» δήλωσε στο BBC ο Δρ Φρεντερίκο Ντίας της Ομάδας για την Επέκταση της Πορτογαλικής Υφαλοκρηπίδας.
Η Ομάδα, που έχει ως στόχο να προσδιορίσει μέχρι πού εκτείνεται πραγματικά η υφαλοκρηπίδα της Πορτογαλίας, ανακάλυψε τη λεκάνη το 2008 στη διάρκεια υδρογραφικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε με ηχοβολιστικά μηχανήματα.
Νέα αποστολή φέτος το φθινόπωρο επιβεβαίωσε την ύπαρξή του και απέκλεισε το ενδεχόμενο ηφαιστειακής προέλευσης.
Του χρόνου, η περιοχή θα ερευνηθεί εκ νέου με ρομποτικό βαθυσκάφος. «Για να είμαστε σίγουροι [ότι πρόκειται για κρατήρα], πρέπει να πάρουμε δείγματα και να δημιουργήσουμε το προφίλ των ιζηματογενών στρωμάτων προκειμένου να εξακριβώσουμε ότι υπάρχει πραγματικά μια κεντρική ανύψωση λόγω της πρόσκρουσης» ανέφερε ο Δρ Ντίας, παρουσιάζοντας την ανακάλυψη στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.
Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κρατήρα, η πρόσκρουση που τον δημιούργησε πρέπει να ήταν σχετικά πρόσφατη -τα βασαλτικά πετρώματα του πυθμένα σε αυτό το σημείο έχουν πιθανή μέγιστη ηλικία τα 17 εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου