Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Economist: Δεν αποκλείει κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα

 Μορφή τεστ υψηλού ρίσκου για το ΠΑΣΟΚ έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τον Economist.

Άρθρο του Economist επισημαίνει πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, το οποίο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στις 25 Οκτωβρίου, μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοοικονομικές αγορές και να αποφευχθεί μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους.



Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «οι αγορές ανησυχούν». Όταν ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε την απειλή των εκλογών, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, λίγο πριν την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

«Ωστόσο τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Εάν γίνουν εκλογές, η έκβαση θα μπορούσε να ήταν μια δυσκίνητη κυβέρνηση συνασπισμού».

Και συνεχίζει ο Economist επισημαίνοντας ότι «ο Αντώνης Σαμαράς, ο αρχηγός της ΝΔ, αντιτίθεται του προγράμματος μεταρρύθμισης του ΔΝΤ/ΕΕ, όπως και τα μικρά κόμματα της αριστεράς. Η δημοσιονομική ενοποίηση πιθανότητα θα επιβραδυνθεί, ενώ τα διαρθρωτικά μέτρα θα αναβληθούν. Οι ελπίδες της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεοκοπία, θα είναι μικρότερες από ποτέ».

Επισημαίνει δε πως ακόμη και τώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσπάθειες μεταρρύθμισης παραπαίουν, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από τους φόρους είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου