Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Θέμα ημερών το μίνι Βig Βang στο CΕRΝ!

Οι Ερευνητές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, είναι έτοιμοι για ένα νέο μίνι Βig Βang. Η ονομασία του πειράματος είναι ΑLΙCΕ και για πρώτη φορά ο τεράστιος επιταχυντής θα προκαλέσει μετωπικές συγκρούσεις ιόντων μολύβδου. Το πείραμα σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις αρχές αυτού του μήνα και θα διαρκέσει 4 εδομάδες.

Ο Τζέιμς Γκίλις εκπρόσωπος του CΕRΝ δήλωσε πως στόχος του πειράματος και άλλων παρόμοιων που εκτελούνται στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων είναι να ερευνήσουν λεπτομερώς πώς έμοιαζε το Σύμπαν όταν γεννήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που ο τεράστιος επιταχυντής θα προξενήσει μετωπικές συγκρούσεις ιόντων μολύβδου.
Τα μέχρι τώρα πειράματα που έχουν γίνει αφορούσαν συγκρούσεις πρωτονίων, με στόχο να την εύρεση του μποζονίου Χιγκς ή αλλιώς το σωματίδιο του Θεού, ή να διερευνήσουν τον νόμο της υπερσυμμετρίας.
Με βάση τις εκτιμήσεις των ερευνητών τα περισσότερα από τα πειράματα που θα πραγματοποιηθούν στο CERN, θα προκαλέσουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια πειράματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου