Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Πριν 13.700.000.000 χρόνια υπήρξε μια μεγάλη έκρηξη.



Πραγματικά δεν ήταν τόσο μεγάλο το μέγεθος της έκρηξης αν αναλογιστούμε ότι ήταν μια επέκταση στον διαστημικό χρόνο. Όλο το θέμα δημιουργήθηκε έτσι μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, και με ένα επεκτεινόμενο μείγμα πυρήνων του υδρογόνου, ήλιο και λίγο λίθιο, το ελαφρύτερο από τα στοιχεία. Από εκεί, οι νόμοι της θερμοδυναμικής βεβαίωσαν μια συνεχή ψύξη, μια θερμική ισορροπία και μια αύξηση εντροπίας.

Μετά από δισεκατομμύρια χρόνια, το σύννεφο της διαστρικήςσκόνης άρχισε λόγω των δυνάμεων της μαζικής έλξης σε μια μεγάλη σφαίρα αερίου (ο ήλιός μας), και μικρότερα κομμάτια των διάφορων συντριμμιών (οι πλανήτες συμπεριλαμβανομένης της γης). Ο ήλιος ακόμα στα πρώτα του στάδια αποτελείται από το ελαφρύ υδρογόνο και ήλιο, το οποίο, ακόμα περιλαμβάνει περίπου 99,9% της μάζας του κόσμου. Η συμπύκνωση παρήγαγε τέτοια τεράστια ενέργεια, και τα πράγματα ήταν πολύ καυτά -- πάρα πολύ καυτός στη γη για τα μόρια νερού, που εξατμιζόνταν.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, περίπου 5.000.000.000 χρόνια πριν, η γη άρχισε να δροσίζει, λειωμένα μεταλλεύματα διαμόρφωναν την στεραια κρούστα. Γήινος αρχικός ατμοσφαιρικός αέρας ήταν κυρίως υδρογόνο και ήλιο το οποίο χάθηκε στο διάστημα.Η ηφαιστιακή δραστηριότητα έφερνε στην ατμόσφαιρα ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο και άλλα μικρότερα μόρια, διαμορφώνοντας έτσι κατά δεύτερη φάση, την ατμόσφαιρα.Το υγρό στοιχείο συμπικνώνεται σχυματίζοντας τους ωκεανούς και τις λίμνες. Η γένεση της ζωής θεωρείται για να έχει εμφανιστεί με τη βοήθεια των χημικών αντιδράσεων στην ατμόσφαιρα που ακολουθείται από τις αντιδράσεις στη μεγάλη μητέρα της ζωής - θάλασσα.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου