Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου


Σε ορθή εφαρμογή της Σύμβασης της Βαρκελώνης και σχετικών Πρωτοκόλλων κάλεσε το δίκτυο «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS», μέσω διαδικτυακού ψηφίσματος ανάληψης πρωτοβουλίας.


Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα της Οργάνωσης «η Μεσόγειος είναι μια ημίκλειστη θάλασσα, με αργούς ρυθμούς ανανέωσης των υδάτων της, γεγονός που την καθιστά πιο ευάλωτη στη ρύπανση. Επιπλέον, οι έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις (κατακερματισμός/ υποβάθμιση ενδιαιτημάτων, υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων, ρύπανση, εισαγωγή ξενικών ειδών, κλιματική αλλαγή) έχουν δημιουργήσει, και συνεχίζουν να δημιουργούν, μια σειρά σοβαρών περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» εξέφρασε τη λύπη της διότι αντί να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση αυτών των κρίσιμων και γνωστών ζητημάτων, «που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή στη Μεσόγειο», γίνονται επιλογές που μόνο καταστροφικές συνέπειες μπορούν να έχουν για το θαλάσσιο περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακών επιλογών και αποφάσεων αποτελεί το γεγονός ότι ήδη καταστρώνονται σχέδια για νέες εξορυκτικές δραστηριότητες στη βαθιά θάλασσα προτού καν ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες για τα ακριβή αίτια του πρόσφατου ατυχήματος, καθώς και η ατολμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει μορατόριουμ στις εξορύξεις σε μεγάλα βάθη», τονίζεται στο ψήφισμα.

Η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» απηύθυνε έκκληση προς τις εθνικές κυβερνήσεις των μεσογειακών κρατών και την Ε.Ε. «να μην υποθηκεύσουν το μέλλον της Μεσογείου και των λαών της, και να προχωρήσουν σε απαγόρευση των νέων θαλάσσιων εξορύξεων, καταστρώνοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο για το σταδιακό παροπλισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας ωστόσο όλες τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες που θα επιτρέψουν την μέχρι τότε ασφαλή λειτουργία τους, και για την έγκαιρη διακρατική συνεργασία και αποτελεσματική επέμβαση σε περίπτωση ατυχήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου