Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Η "μαύρη χήρα" του Διαστήματος ..

Στην φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω, εικονίζεται η "μαύρη χήρα" του διαστήματος! Ετσι αποκαλούν οι επιστήμονες ένα άστρο-"κανίβαλο" με την κωδική ονομασία Β1957+20, το οποίο είναι ήδη το μεγαλύτερο άστρο νετρονίου -πάλσαρ- που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.
Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καναδά, υπό τον Marten van Kerkwijk, όταν παρατήρησαν ότι το συγκεκριμένο άστρο, αν και βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης, κατασπαράζει το γειτονικό του άστρο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο όγκος του.
Μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα άστρα νετρονίου που έχουν εντοπισθεί, έχουν μέγεθος περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερο από του Ηλίου και οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αυτό είναι το μέγιστο μέγεθος στο οποίο μπορεί να φθάσει ένα πάσλαρ. Οι επιστήμονες όμως από τον Καναδά, ανακοίνωσαν ότι η "μαύρη χήρα" του διαστήματος έχει ήδη μέγεθος 2,4 φορές μεγαλύτερο από αυτό του μητρικού μας άστρου και συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς καταπίνει την ύλη του γειτονικού του άστρου.
Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες (NASA/CXC/M.Weiss) , οι οποίες εικονίζουν τη "μαύρη χήρα του διαστήματος" την στιγμή που καταβροχθίζει το γειτονικό της άστρο, όπως την έχει δημιουργήσει ένας καλλιτέχνης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου