Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Αύξηση στη ΔΕΗ


Αυξήσεις έως και 25% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα δουν τα νοικοκυριά από την αρχή του νέου χρόνου. Εξαιρούνται μόνον όσοι ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Αυξήσεις και στις μεσαίες και τις μεγάλες καταναλώσεις

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι συσκέψεις μεταξύ ΡΑΕ και υπουργείου Ενέργειας, καταλήγουν σε αύξηση φωτιά στις χαμηλές καταναλώσεις ρεύματος, με μόνη εξαίρεση όσα νοικοκυριά ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενώ παράλληλα αυξάνονται με μικρότερο ποσοστό, οι μεσαίες και μεγάλες καταναλώσεις.
Όπως φαίνεται, έγιναν δεκτές οι εισηγήσεις της ΡΑΕ, για αύξηση 25% στις μικρές καταναλώσεις (έως 800 κιλοβατώρες) από το 2011 και έως το 2013, ενώ αντίθετα οι καταναλώσεις από 801-1.600 κιλοβατώρες όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία των καταναλωτών, θα επιβαρυνθεί κατά 5% και θα απομειωθεί σε βάθος τριετίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι:
*Ένα νοικοκυριό που σήμερα καταναλώνει ως 800 κιλοβατώρες και πληρώνει το τετράμηνο (χωρίς δημοτικά τέλη και ΕΡΤ) 65 ευρώ, μετά την αύξηση θα πληρώνει 81 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση από 195 ευρώ θα χρεώνεται με 243 ευρώ.
*Αντίστοιχα, νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες που σήμερα πληρώνει 170 ευρώ το τετράμηνο (510 ευρώ τον χρόνο) μετά την αύξηση θα καταβάλει 179 ευρώ ή 537 ευρώ ετησίως.
Η αύξηση ήταν από τις προτάσεις που στήριξε σθεναρά η ΡΑΕ, αλλά και η ΔΕΗ, προκειμένου να αντισραθμίσει σε πραγματικές τιμές το κόστος παραγωγής του ρεύματος και αρχικά η πρόβλεψη ήταν στο αστρονομικό ύψος του 48% στις μικρές καταναλώσεις.
Μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις με το ΥΠΕΚΑ, η φόρμουλα που βρέθηκε ήταν να μετακυλισθεί το κόστος ορισμένων χρεώσεων στις μεσαίες και μεγάλες (βιομηχανικές) καταναλώσεις.
Με βάση αυτό, το τέλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αυξάνεται για τις μεσαίες και μεγάλες καταναλώσεις, ενώ παραμένει ίδια στις μικρές, ενώ η αύξηση του κόστους του ΔΕΣΜΗΕ που χρηματοδοτεί τους παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά και εκτιμώνται σε περίπου 100 εκ. ευρώ, θα καλυφθούν από τη δημοπρασία των αδιάθετων δικαιωμάτων παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα (προβλέπεται από Σύμβαση του Κιότο).
Η μείωση επίσης του ΕΦΚ θα είναι μικρότερη στα οικιακά τιμολόγια, από τα βιομηχανικά και εμπορικά, που παραμένουν με τον ίδιο φόρο, ύψους 5 ευρώ/μεγαβατώρα) και αναμένεται να αντισταθμιστεί, από τις αντίστοιχες μειώσεις κόστους.

   Έπονται άλλες δύο αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

 Περίπου 2 εκατομμύρια οικιακοί καταναλωτές, που δεν εμπίπτουν στο χαμηλό κοινωνικό τιμολόγιο επιβαρύνονται με τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 13,7% με το νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ, που θα ισχύσει για το 2011, ενώ παράλληλα μετριάζεται η αύξηση για τους αγρότες σε ποσοστό 7% και προβλέπονται σημαντικές μειώσεις σε μεγάλες κατηγορίες πελατών των εμπορικών βιομηχανικών και οικιακών τιμολογίων.

Υπό την πίεση της τρόικας (εκπρόσωποί της έρχονται τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν κατά πόσον αναδιαρθρώθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ), μετά από διαβουλεύσεις αρκετών εβδομάδων της ΔΕΗ ΑΕ με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που περιέκοψε σε 69,78 ευρώ ανά MWh, έναντι 73 ευρώ ανά MWh το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της επιχείρησης για τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας, καταρτίστηκαν τα τελικά τιμολόγια για τη νέα χρονιά. Αποτελούν δε προπομπό νέων αυξήσεων για την ερχόμενη διετία.

Για τελευταία φορά, αφού στο μέλλον η έγκριση των τιμολογίων θα γίνεται από τη ΡΑΕ, εκδόθηκε απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που καθορίζει τα τελικά τιμολόγια, που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2011. Τα νέα τιμολόγια διαφοροποιούνται ως προς τη δομή και τις τιμές σε σχέση με τα σημερινά.

Τα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης μειώνονται σε 9 και τα ειδικά τιμολόγια που αφορούν ευαίσθητες ομάδες (πολύτεκνους, κοινωνικό κ.ά.) δεν μεταβάλλονται. Παράλληλα αντιμετωπίζονται προβλήματα και στρεβλώσεις, που αφορούσαν σε σταυροειδείς επιδοτήσεις και το πραγματικό κόστος προμήθειας των πελατών με ηλεκτρική ενέργεια.

Η πολιτική παρέμβαση που ασκήθηκε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, περιόρισε το συνολικό έσοδο της ΔΕΗ και τη συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα γίνεται παρέμβαση ώστε να εξορθολογιστούν οι λοιπές χρεώσεις των τιμολογίων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τέλος ΑΠΕ, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κ.λπ.), ώστε να λειτουργούν ως ρυθμιστικός παράγοντας συγκράτησης των τιμών ανά κατηγορία τιμολογίου. Ειδικότερα προβλέπεται ότι με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο προστατεύονται καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ έχοντας μειώσεις έως 20%.

Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις, θα έχει μειώσεις 5% έως 18%. Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για κοινόχρηστη χρήση σε πολυκατοικίες θα μειωθεί κατά 7%. Η συνολική επιβάρυνση για τη μέση οικογένεια εκτιμάται σε 1 έως 2 ευρώ το μήνα, ενώ οι αυξήσεις στις οικιακές καταναλώσεις με χαμηλά εισοδήματα, που δεν εμπίπτουν στο κοινωνικό τιμολόγιο θα είναι της τάξης των 30 ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου