Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Θεωρία της μεγάλης έκρηξης - η προϋπόθεση

Η

θεωρία της μεγάλης έκρηξης είναι μια προσπάθεια να εξηγηθεί τι συνέβη στην αρχή της γενεσης του κόσμου μας. Οι ανακαλύψεις στην αστρονομία και τη φυσική έχουν παρουσιάσει πέρα από κάθε λογική αμφιβολία, ότι ο κόσμος μας στην πραγματικότητα είχε μια αρχή. Πριν από εκείνη την στιγμή δεν υπήρξε τίποτα. Κατά  τη διάρκεια και μετά από εκείνης της στιγμής υπήρξε κάτι: ο κόσμος μας.Η θεωρία της μεγάλης έκρηξης είναι μια προσπάθεια να εξηγηθεί τι συνέβη κατά τη διάρκεια και μετά από εκείνη τη στιγμή.
Σύμφωνα με την τυποποιημένη θεωρία, ο κόσμος μας αναπήδησε ως "ιδιομορφία" περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Τι σημαίνει "ιδιομορφία" και από πού προέρχεται αυτό; Καλά,  για να είμαστε ειληκρινείς, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά. Οι ιδιομορφίες είναι ζώνες οι οποίες αφορούν την έως τώρα κατανόησή μας στη φυσική. Σαν σκέψη, η παραδοξότητα υπάρχει στον πυρήνα των 'μαύρων τρυπών' . Οι μαύρες τρύπες είναι τομείς με έντονη βαρυτική πίέση. Η πίεση είναι πιθανά τόσο έντονη που τελικά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά η έντονη πυκνότητα (μια μαθηματική έννοια που εξάπτει αληθινά το μυαλό).Αυτές τις ζώνες από άπειρη πυκνότητα αποκαλούμε "ιδιομορφίες." Ο κόσμος μας θεωρείται ότι έχει αρχίσει ως απειροελάχιστα μικρός,  απείρως καυτός, απείρως πυκνός,  κάτι σαν μια ιδιομορφία. Πού προήλθε από; Δεν ξέρουμε. Γιατί εμφανίστηκε; Δεν ξέρουμε.
Μετά από την αρχική του εμφάνισή, προφανώς διογκώθηκε (η "μεγάλη έκρηξη"), επεκτάθηκε και κρύωσε,  πηγαίνοντας από πολύ- πολύ μικρός και πολύ -πολύ καυτός, στο μέγεθος και τη θερμοκρασία του σημερινού κόσμου μας. Και συνεχίζει να επεκτείνεται και να κρυώνει ως σήμερα και είμαστε μέσα σε αυτό: απίστευτη διαβίωση πλασμάτων σε έναν μοναδικό πλανήτη, περιβάλλοντας ένα όμορφο αστέρι που συγκεντρώνεται μαζί με αρκετά δισεκατομμύριο άλλα αστέρια σε έναν χορό γαλαξιών μέσα στον κόσμο, που είναι μέρος ενός επεκτεινόμενου κόσμου ο οποίος άρχισε ως απειροελάχιστη ιδιομορφία όποιος εμφανίστηκε από πουθενά για άγνωστους λόγους. Αυτό είναι η θεωρία της μεγάλης έκρηξης.


Κοινές παρερμηνείες
Υπάρχουν πολλές παρερμηνείες που περιβάλουν τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης. Παραδείγματος χάριν,  τείνουμε να φανταστούμε μια γιγαντιαία έκρηξη. Οι επιστήμονες εντούτοις λένε ότι δεν υπήρξε καμία έκρηξη. Υπήρξε (και συνεχίζει να υπάρχει) μια επέκταση.  Πριν φανταστείτε την εικόνα ενός μπαλονιού που σκάει και που απελευθερώνει το περιεχόμενό του,   φανταστείτε ένα μπαλόνι που επεκτείνεται:  : ένα απειροελάχιστα μικρό μπαλόνι να επεκτείνεται στο μέγεθος του σημερινού μας κόσμου.
Μια άλλη παρερμηνεία είναι ότι βλέπουμε την παραδοξότητα ως μικρή βολίδα που εμφανίζεται κάπου στο διάστημα. Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες εντούτοις, το διάστημα δεν υπήρξε πριν από τη μεγάλη έκρηξη. Πίσω προς το τέλος του '60 και αρχών της δεκαετίας του '70, όταν ο άνθρωπος περπάτησε αρχικά επάνω στο φεγγάρι, ¨τρείς βρετανοί αστροφυσικοί, οι Steven Hawking, George Ellis, και Roger Penrose έστρεψε την προσοχή τους στη θεωρία της σχετικότητας και τις επιπτώσεις της σχετικά με τις έννοιες χρόνου μας.
Το 1968 και το 1970, δημοσίευσαν κείμενα στα οποία επέκτειναν τη θεωρία Αϊνστάιν (Einstein) της γενικής σχετικότητας για να περιλάβει τις μετρήσεις του χρόνου και του διαστήματος.1, 2 Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, χρόνος και διάστημα είχε μία μορφή που αντιστοιχούσε στην προέλευση από ύλη και ενέργεια."3 Η παραδοξότητα δεν εμφανίζεται στο διάστημα μάλλον,  το διάστημα άρχισε μέσα στην παραδοξότητα. Πριν από αυτη,  τίποτα  δεν υπήρξε, όχι διάστημα, ούτε χρόνος, ύλη, ή ενέργεια - τίποτα. So where and in what did the singular ity appear if not in space? We don't know. Δεν ξέρουμε από που προήλθε, γιατί είναι εδώ, ή ακόμα και πού είναι. Ό,τι ξέρουμε πραγματικά είναι ότι είμαστε μέσα σε αυτο και συγχρόνως δεν υπήρξε και ούτε και εμείς.
Στοιχεία για τη θεωρία

Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που υποστηρίζουν η θεωρία της μεγάλης έκρηξης;Καταρχήν, είμαστε εύλογα σίγουροι ότι ο κόσμος είχε μια αρχή.
Δεύτερον, οι γαλαξίες φαίνονται από τη γη με τις ταχύτητες ανάλογες προς την απόστασή τους.  Αυτό ονομάζεται "νόμος του Hubble, " πέρνοντας το όνομα από τον Edwin Hubble (1889-1953) που ανακάλυψε αυτό το φαινόμενο σε 1929.  Αυτή η παρατήρηση υποστηρίζει την επέκταση του σύμπαντος και ότι το σύμπαν συμπιέστηκε μιά φορά.
Τρίτον, εάν ο κόσμος ήταν αρχικά πολύ-πολύ καυτός όπως συμβαίνει σε μια μεγάλη έκρηξη, πρέπει να είμαστε σε θέση για να βρούμε κάποιο υπόλοιπο απ αυτή την ενέργεια. Το 1965, οι ραδιοαστρονόμοι Arno Penzias και Robert Wilson ανακάλυψε έναν 2.725 βαθμό Kelvin (-454.765 βαθμούς Φαρεναϊτ, -270.425 βαθμούς Κελσίου) Κοσμική ακτινοβολία συχνότητας μικροκυμάτων (CMB) η οποία είναι διάχυτη στο σύμπαν.
Αυτό είναι πιθανά το υπόλοιπο που οι επιστήμονες έψαχναν. Penzias και Wilson μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ του 1978 φυσικής για την ανακάλυψή τους.
Τέλος, η αφθονία "μικροσωματιδίων" Υδρογόνου και Ήλιου που βρέθηκε στο σύμπαν θεωρείται προϊόν προέλευσης μιας μεγλαής έκρηξης.
Η μόνη εύλογη θεωρία;

Είναι η τυποποιημένη θεωρία της μεγάλης έκρηξης το μόνο πρότυπο σύμφωνο με αυτά τα στοιχεία; Όχι, αυτόακριβώςείναιτοδημοφιλέστερο. Ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός George Φ. Ρ. Ellis εξηγεί: " Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίσουν ότι υπάρχει μια σειρά από τα πρότυπα που θα μπορούσαν να υπάρξουν από τις παρατηρήσεις &. Παραδείγματος χάριν, Μπορώ να σας κατασκευάσω ένας spherically συμμετρικός κόσμος με τη γη στο κέντρο του, και δεν μπορείτε να το διαψεύσετε με βάση τις παρατηρήσεις &. Μπορείτε μόνο να το αποκλείσετε σε φιλοσοφικό επίπεδο. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει απολύτως τίποτα λανθασμένο σε αυτή. Τι θέλω να πω πραγματικά? είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε τα φιλοσοφικά κριτήρια στην επιλογή των προτύπων μας. Η πλειοψιφία της κοσμολογίας προσπαθεί να το κρύψει αυτό."
Τι γίνεται με το Θεό;
Οποιαδήποτε συζήτηση της θεωρίας μεγάλου κτυπήματος θα ήταν ελλιπής χωρίς ερώτημα της ερώτησης, τι γίνεται με το Θεό; Αυτό είναι επειδή η κοσμογονία (η μελέτη προέλευσης του κόσμου)  είναι μια περιοχή όπου η επιστήμη και η θεολογία συναντιούνται. Η δημιουργία ήταν ένα υπερφυσικό γεγονός. Δηλαδήπραγματοποιήθηκε έξω από τη φυσική σφαίρα.  Απ αυτό το γεγονός διερωτωμαστε: είναι εκεί έξω τίποτ' άλλο που υπάρχει από τη φυσική σφαίρα? Συγκεκριμένα, υπάρχειέναςμεγάλοςαρχιτέκτοναςεκείεξω? Ξέρουμε ότι αυτός ο κόσμος είχε μια αρχή.  Ήταν ο Θεός η  "πρώτη αιτία "; Δεν θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε εκείνη την ερώτηση σε αυτό το σύντομο άρθρο.  Υποβάλλουμε ακριβώς την ερώτηση:
Ο Θεός υπάρχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου