Θα έρθει η μέρα που η γη θα εκλιπαρεί για τη ζωή της. Θα κλαίει με δάκρυα αίματος! Εσείς θα έχετε την ευκαιρία να την βοηθήσετε ή να την αφήσετε να πεθάνει. Όταν θα πεθάνει θα πεθάνετε και σεις. (John Hollow Horn, Oglala Lakota, 1932)

True or false ?

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος γνωστός πρόγονος των πουλιών

Ερευνητές ανακάλυψαν στη δυτική περιφέρεια Xinjiang της Κίνας, το απολίθωμα ενός δίποδου δεινοσαύρου, ο οποίος έζησε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται ως το παλαιότερο γνωστό μέλος μιας μακράς γενεαλογίας που περιλαμβάνει πτηνά.

Ο «Haplocheirus sollers» είχε μακρύ, στενό κρανίο, πολλά μικρά δόντια και ισχυρούς δικέφαλους μυς και μπροστινά άκρα (χέρια), τα οποία του επέτρεπαν να κυνηγά πρωτόγονες σαύρες, μικρά θηλαστικά και ερπετά.
Το απολίθωμα πιστεύεται ότι ανήκει σε ένα νεαρό ενήλικα δεινόσαυρο, που είχε μεγάλη ουρά και συνολικό μήκος σώματος μεταξύ 190 και 230 εκατοστά, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στο περιοδικό Science.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Xu Xing της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, ο «Haplocheirus sollers», έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά μοιράζεται και κάποια χαρακτηριστικά με τα πουλιά. Μπορούσε να κινεί τα χέρια του προς τα πλάγια, όπως κάνουν τα πουλιά όταν διπλώνουν τα φτερά τους. Το κεφάλι, η σπονδυλική στήλη, τα πίσω άκρα, και τα χέρια του μοιάζουν όλα με πουλιού.
Τα πόδια του έχουν τέσσερα δάκτυλα, όπως τα σύγχρονα πουλιά, με τα τρία από αυτά να έχουν κατεύθυνση προς τα εμπρός. Το πρώτο δάκτυλο, έχει κατεύθυνση προς τα πλάγια, σε αντίθεση με αυτό των πτηνών που είναι προς τα πίσω.
Όπως λέει ο Xu, άνκαι οι δεινόσαυροι αυτού του είδους είχαν πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με τα πουλιά, εντούτοις ήταν περισσότερο τυπικοί σαρκοφάγοι δεινόσαυροι.
Αντιπροσωπεύουν το προγενέστερο στάδιο της εξέλιξης των πουλιών, αλλά δεν είναι πουλιά. Μπορεί να χαρακτηριστούν ως παλαιοί πρόγονοι των πτηνών, που πολύ αργότερα μετατράπηκαν (η γενεαλογία) σε πτηνά.
Το είδος αυτό ανήκει στην οικογένεια των Alvarezsauridae - μια παράξενη ομάδα πτηνών, όπως οι δεινόσαυροι - και η ανακάλυψη του παίρνει το ρεκόρ ηλικίας απολιθωμάτων αυτής της οικογένειας κατά 60 εκατομμύρια χρόνια πίσω, στην τελευταία Ιουρασική περίοδο (145 εκ. με 161 εκατομμύρια χρόνια πριν).
Ο Haplocheirus είναι περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερος από το επόμενο παλαιότερο γνωστό μέλος της οικογένειας των Alvarezsauroid, που ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή το 1991 και έζησε πριν από 95 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου (65 εκ. με 145 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου